IOM: Hapja e vendeve të reja te punës në Kosovë, faktorë kyc për parandalimin e ekzodit

Pavarësisht nga shpallja e pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt 2008, sfidat ekonomike të vendit kanë shkaktuar një eksod të banorëve për të kërkuar mundësi më të mira në vende të tjera në Evropë. Kështu sot agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër ka kontaktuar zyrtarë të Organizatës Ndërkombëtare për Migracion (IOM).  Jorge Baca, Shefi i Misionit të IOM-it në Prishtinë, deklaron për agjencinë e lajmeve Presheva Jonë se eksodi do të ketë një ndikim të madh në ekonominë e Kosovës. Gjithashtu, eksperti i Pavarur i OKB-së për promovimin e rendit demokratik Dr. de Zayas inkurajon të rinjtë e Kosovës të mos largohen nga Kosova. 

Gjenevë/Prishtinë 18 shkurt 2015 – Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM) thotë për agjencinë e lajmeve Presheva Jonë se migrimi i shqiptarëve nga Kosova, në kërkim të mundësive më të mira në vendet e Evropës Perëndimore, do të ketë një ndikim të madh në ekonominë e shtetit.

IOM thekson se Kosova mund të goditet nga “brain drain” një fenomen që ka të bëjë me largimin e njerëzve të arsimuar dhe të kualifikuar nga një vend.

“Brain drain, veçanërisht i lidhur me punëtorë të kualifikuar dhe profesionistë të rinj, por jo vetëm, do të ketë një ndikim të madh në ekonominë Kosovo’s nëse flukset aktuale të migrimit vazhdojnë,” thotë zotëri Jorge Baca, Shef i Misionit të IOM-it në Prishtinë, për Presheva Jonë.

iommmm111Që nga gushti 2014 burime të ndryshme të konfirmuar më shumë se 100,000 persona e kanë lëshuar Kosovën. Qeveria e Kosovës pretendon se këto shifra janë shumë më të ulëta, pa precizuar shifrat përfundimtare.

Zëdhënësja e Përfaqësuesit të Lartë të Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Maja Kocijancic, ka thënë për mediave në Kosovë se BE-ja është e shqetësuar për emigrimin e shqiptarëve të Kosovës.

Destinacioni kryesor i migrantëve të Kosovës është vende të tilla si Gjermania, Franca dhe Zvicra. Për shkak të numrit të lartë të shqiptarëve të Kosovës që kërkojnë azil në Gjermani. Berlini ka dërguar 20 policë në kufirin Hungari-Serbi për të monitoruar rrjedhën dhe për të zvogëluar numrin e emigrantëve të paligjshëm që hyjnë në Bashkimin Evropian (BE).

Sipas UNDP, norma e papunësisë e Kosovës qëndron në 35,1%, ndërsa norma e papunësisë së të rinjve, të moshës 15 deri 24 vjet, është në 60,2% që është një nga më të lartë në Evropë.

Në bazë të të dhënave nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), rritja ekonomike e Kosovës në vitin 2015 është parashikuar në 3,3%, që ka shumë pak gjasa për të nxitur një përmirësim të rëndësishëm në paraqitjen ekonomike të Kosovës.

Zotëri Baca thekson për Presheva Jonë se një nga faktorët kryesorë për eksodin nga Kosova janë të lidhur me sfidat ekonomike dhe dezinformata në rrjetet sociale në mesin e faktorëve të tjerë:

“Faktori kryesor shtytje është papunësia dhe pagat e ulëta për ata që janë të punësuar. Shërbimet e dobëta shëndetësore dhe sigurim shëndetësor. Dezinformata në rrjetet sociale ka luajtur gjithashtu një rol në rritje të azilkërkuesve. Thashethemet kanë qarkulluar në rrjetet sociale se Gjermania po pranon punëtorë sezonal nga Kosova.

“Keqinformimet qarkullojnë në lidhje me përfitimet që mund të marrësh në Austri dhe për të hyrë në tregun e punës në Gjermani, ku azilkërkuesit tani mund të punojnë pas qëndrimit të tre muaj në vend, në krahasim me 9 muaj më parë mund të jetë gjithashtu një faktor.

“Një faktor tjetër mund të jetë lehtësimi i udhëtimit. Që nga vjeshta e kaluar, shtetasit e Kosovës kanë qenë në gjendje të largohen nga vendi me vetëm një karte identiteti të Kosovës.

“Fëmijët nën 16 vjet mund të udhëtojnë vetëm me një certifikatë lindjeje. Lëshimi i certifikatave të lindjes në Kosovë me qëllim të siguruar një I karte identiteti është në rritje, e cila përkon me rritjen e kërkesave për azil në Hungari, Austri dhe Gjermani.

“GOK (Qeveria e Kosovës red.adm) gjithashtu ka shtuar në mesin e faktorëve ‘dezinformatave që është duke u bërë për qytetarët e Kosovës nga disa grupe kriminale, për të motivuar ata që të largohen nga vendi dhe në mënyrë të paligjshme.’”

Në mënyrë për të reduktuar fluksin e emigrantëve që dalin nga Kosova, zotëri Baca sugjeron një sërë mundësish, të cilat mund të nxisin shqiptarët e Kosovës të qëndrojnë në vendin e tyre dhe të kontribuojnë për të forcuar të ardhmen e Kosovës.

“Fushata për parandalimin mbi migracionin e parregullt. Rritja e informacionit në dispozicion për të gjithë migrantët potencialë të koordinuara së bashku me qeveritë e origjinës, tranzitit dhe destinacionit. Rritja e mundësive të punësimit.

“Vazhdimi i luftës kundër korrupsionit dhe pandëshkueshmërisë në të gjitha nivelet për të rritur besimin ë qytetarëve të Kosovës dhe për të reduktuar flukset e vazhdueshme e migrimit.

“Përmirësimi i shërbimeve shëndetësore dhe arsimit për të siguruar një qasje më të mirë në shërbimet bazë,” janë disa nga rekomandimet nga zotëri Baca, Shef i Misionit të IOM në Prishtinë, për Presheva Jonë.

Veç kësaj, eksperti i Pavarur i OKB-së për promovimin e rendit demokratik dhe të barabartë, Dr. Alfred de Zayas nënvizon nevojën për të ndaluar eksodin duke deklaruar se “Kosova ka nevojë për të rinjtë e vet dhe mendjet saj më të mira në mënyrë që të ndërtojnë një demokraci të qëndrueshme dhe një ekonomi të shëndetshme.”/ Blerim Mustafa

Photo credit: IOM

* This article was written by the author in his personal capacity. The opinions expressed in this article are the author’s own and do not represent the view of Leidar

Link to original article (Presheva Jone, also available below): http://www.preshevajone.com/iom-rritja-e-mundesive-per-punesim-nje-nga-faktoret-kryesore-per-ti-dhene-fund-eksodit-nga-kosova/

IOM 4

IOM 5

IOM 6

PJ komente

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s