Shota Galica e Marubit në Gjenevë

alabbabagee11eGJENEVË, 15 maj, 2014  -Nën organzimin e Zyrës së Këshllit Evropain dhe dy misioneve në Kombet e Bashkuara (shqiptar dhe malazias) në Gjenevë eshtë hapur ekspozita  e fotografive artistike e dy popujve (shqiptar dhe malazias)  qe jetojnë në Shkodës dhe Ulcin. Ky evenementim artistik përmes fotografive  e hapi ambasadori i KE Petru Dumitrui, ku më pas  të pranishëmëve ju drejtua ambasadorja shqiptare ne OKB znj.Filloreta Kodra dhe ai malazias z.Ljubisa Perovic dhe Safet Beci, nënkryetar i Komunë së Ulcinit..

Ekspozitë e perbashket  kulturave dhe traditave Shkodrane dhe Ulcinake ne Gjenevë

albgen222233Të pranishëm ishin edhe ambasadorë e perosonalitete nga Kosova,  perfaquësuar nga Ramadan Avdiu , konsul në Gjenevë, Mujë Shala nga Vetvendosja,   Blerim Mustafa, këshilltar nga kompania ndërkombëtare Leidar, me seli në Gjenevë, Zvicër si dhe shumë përfaësues nga diaspore shqiptare dhe maleziase në Zvicër.

Ambasadorja shqiptare Kodra sikur edhe atij malazias Perovic kane përshëndetur të pranisjmit duke vlërësuar ekspozitën e fotografit të njour, artistit  Marubi  i cili kishte hapi studion e parë fotografive shqiptare, e për këtë arsye mori famë të madhe në gadishull i cili ishte i njohur nga peisazhet dhe veshjet kombëtare, tradicionale ne Shkodër dhe Ulcin.

albananegeb

Marubi  lindi në Piacenza të Italisë më 1834. I talentuar në shumë fusha, si në kohë të Rilindjes dhe i pasionuar pas artit të ri të fotografisë, kultivonte dhuntitë e tija që në vendlindje.

Histori që lexohen nëpërmjet imazhit nga arstisti i fotografisë Marubi

Në Shqipëri arti i fotografisë erdh veç 17 vjet mbas lindjes se saj më 1839. Italiani Pietro Marubi, eksportoj traditën evropiane të fotografisë në një nga zonat më të zhvilluara të Shqipërisë të shekullit XIX : Shkodra. Më 1856 mbërriti në Shkodër, ku gjeti strehë nga për ndjekësit e tij falë ndikimeve e rrethanave, dhe këtu filloi punën si fotograf. Në të njëjtin vit hapi atelier (frëngjisht, dhomë pune t’artistit) e parë fotografike “Studio Marubi”.

albMarubiSipas një studimi të Kadaresë, mbi baza shkencore, Pietro Marubi i lindur në Piacenza (lexo shqip. Piaçenca) më 1834 ishte një garibaldin dhe kishte kultivuar që në qytetin ku lindi një sër artesh ku mund të cilësohej mjeshtër i madh si në arkitekturë, në pikturë, skulpturë e më vonë hobi i fotografisë iu shndërrua në pasion e profesion. Idetë politike, aktiviteti garibaldist dhe pjesëmarrja në luftën kundër pushtuesit austro-hungarez të kohës kanë qenë, shkaqet kryesore që kanë shtyrë Pietro Marubin të ikë nga vendlindja e tij – mendohet edhe për një bashkëpunim për vrasjen e kryebashkiakut të qytetit t’asokohe. Ndjekjet për këtë, e shtrënguan të ikte nga vendlindja dhe të shkonte në fillim në Korfuz e më pas në Vlorë.

Photo credit: Presheva Jonë, Marubi exposition in Geneva
Ulqin
Ulqin 2
Ulqin 3
Ulqin 4
Ulqin 5
PJ komente
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s