Presheva Jonë nis një konkurs për poezi më Dr. Alfred de Zayas, eksperti i OKB-së

blerZayassfoto: Dr. Alfred de Zayas, eksperti i pamvarur i OKB-së me Mr. Blerim Mustafa*.

GJENEVË 02 Shkurt 2014 – Më 24 janar  2014 agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” mori pjesë në sesionin vjetor e organizuar nga Shoqata e Shkrimtarëve të Kombeve të Bashkuara (OKB) e organizuar për të 18-tin vit radhazi në shtëpinë e redaktorit dhe direktorit i revistës letrare të OKB-së (Ex Tempore), Dr. Alfred de Zayas, eksperti i pamvarur i OKB-së i cili me mirësjellje ftoi Preshevën Jone dhe Blerim Mustafen nga Leidar për këtë ngjarje te zakonshme.

Më shumë se 60 njerëz nga komuniteti diplomatik në Gjenevë duke përfshirë UNCTAD, UNHCR, ILO dhe OHCHR ishin në audiencë, si dhe të ftuarit nga PEN International dhe Societe des Génévoise des Ecrivains. Personalitete të tjera që kanë bërë këtë ngjarje një mbrëmje frymëzues dhe stimuluese ishin Presidenti i ri i OKB-së e Shoqërisë së Shkrimtarëve zotëri Marko Stanovic (UNCTAD), diplomatët nga misioni i Venezuelës dhe ish- Ambasadorja e Burundi-së.

17 entuziastë ne letërsi lexuan poezi, tregime dhe vjersha në anglisht, frëngjisht, gjermanisht, latinisht, arabisht, vietnamesisht dhe rusisht. Aline Dedeyan ka kryer një pjesë teatrale e cila u mireprit me shume entuziazem nga publiku.

Më 14 gusht 1989, Shoqata e Shkrimtarëve të Kombeve të Bashkuara u themelua nga tre anëtarë te stafit të OKB-së: Alfred de Zayas (SHBA), Sergio Chavez (Argjentinë) dhe Leonor Sampaio (Brazil) të cilët besuan që anëtarët të stafit të OKB-së kishin potencial për të shkruar letërsi, poezi dhe tregime të shkurtra – dhe jo vetëm raporte dhe rezoluta për çështje të ndryshme. 25 vjet më vonë, Shoqata e Shkrimtarëve e ka provuar pikën e tij se ka talent të konsiderueshme për argëtim dhe letërsi.

Për Presheven Jonë, Dr. Alfred de Zayas thotë: “letërsia është një kënaqësi shumë më tepër se sa politika. Dhe përmes letërsisë në mund të kontribuojnë për një mjedis që do të jetë e favorshme për bashkëpunim dhe kompromis. Ne jemi të bindur se diturija dhe njohurija në lidhje me kulturën dhe letërsinë e popujve të tjerë tregon se ne jemi 99% të përbashkët – fiziologjikisht, psikologjikisht, metafizikisht me të njëjtit nevojat, aspiratat dhe qëllimi përfundimtar për të ndjekur lumturinë dhe për të jetuar në paqe me kolegët tanë, fqinjët, dhe me kozmosin. Lufta është jashtëzakonisht e shmangshme, dhe nuk ka asnjë arsye për të përdorur forcën kur ne mund të përdorim arsyen dhe dialogun. Letërsia është ura midis njerëzve dhe kulturave, dhe ne mund të mësojmë të vlerësojmë dhe të respektojmë këtë 1% që na dallon nga të tjerët, diversiteti ynë duke qenë erëz e progresit. Ex Tempore beson në kushtetutën e UNESCO-s e cila synon për të promovuar paqe në botë nëpërmjet mirëkuptimit.”

blezajass11Presheva Jonë dhe Dr. Alfred de Zayas kanë vendosur për të nisur një konkurs në poezi. Ne inkurajojmë lexuesit e Presheves Jonë për të paraqitur poezitë e tyre për redaktorët tanë (info@preshevajone.com), të cilët së bashku me Dr. de Zayas, përzgjedhin 2 poezi më të mira. Këto 2 poezi do të përkthehen në gjuhën angleze dhe do të prezantohen në anglisht dhe në shqip nga Presheva Jonë në sesionin vjetor në vitin 2015 të Shoqatës e Shkrimtarëve të Kombeve të Bashkuara. Konkurrenca fillon sot dhe do të zgjasë deri në fund të vitit (31 dhjetor 2014).

Më tutje, Dr. de Zayas tregon për Presheven Jonë: “Ne po shohim përpara për të krijuar rregullat e konkurrencës dhe të zgjedhjes së anëtarëve të jurisë. Është gjithmonë kënaqësi për të zbuluar poezi nga amatorë në mënyrë frymëzuese
dhe të mbushur me metafora të pazakonta.”

Në fund, Presheva Jonë inkurajon anëtarët shqiptarë të stafit të OKB-së dhe diplomatët shqiptarë në Gjenevë të kontribojnë në sesionin vjetor në vitin 2015 të Ex Tempores./ Blerim Mustafa

Photo credit: Blerim Mustafa

* This article was written by the author in his personal capacity. The opinions expressed in this article are the author’s own and do not represent the view of Leidar

* Disclaimer: Blerim Mustafa represented Presheva Jone as a freelance news reporter and is not associated as staff

Link to original article (Presheva Jone, also available below): http://www.preshevajone.com/presheva-jone-nis-konkurrencen-per-poezi-me-dr-alfred-de-zayas-eksperti-i-pamvarur-i-okb-se/

Konkurs

Konkurs 2

Konkurs 3

PJ komente

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s