Dr. Dunay: Kosova po konsolidohet si shtet, por ka ende sfida

PalGjenevë, 15 Gusht 2014 – Në një intervistë me agjensinë e lajmeve Presheva Jonë, Dr Pal Dunay Drejtori i Akademisë së Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), i bazuar aktualisht në kryeqytetin Bishkek në Kirgistan, beson se shtetësia e Kosovës është duke ecur përpara, por ende ka çështje serioze për të përballuar.

“Unë mendoj se shtetësia e Kosovës është duke ecur përpara, edhe pse kjo mund të kishte qenë më mirë. Vendi mund të bashkohet në disa institucione, por nuk mund të aspirojë të bashkohet në institucione të tjera për shkak së konsolidimi i shtetësisë së Kosovës ende nuk ka perfunduar.

“Problemi më i rëndësishëm i Kosovës është ekzistenca e vazhdueshme e bashkë-ekzistencës së strukturës kriminale me shtetësi të dobët. Ngërçi aktual të panevojshme në lidhje me formimin e një qeverie efektive vetëm shton më shumë paqartësi.

“Në qoftë se sundimi i ligjit nuk është zbatuar, korrupsioni nuk ka rënie, fuqia punëtore është ende i dobët, situata mund të përkeqësohet. Nëse nuk ka qëndrueshmërië ekonomike, pavarësisht nga rritja e GDP-së, nga një nivel shumë të ulët, atëherë vendi nuk mund të stabilizohet,” thotë Dr Pal Dunay për agjencine e lajmeve Presheva Jonë.

Sa i përket njohjeve të Kosovës nga vendet anëtare të Kombeve të Bashkuara (OKB), i fundit duke ardhur nga Ishujt Solomon ne daten 13 gusht, Drejtori i Akademisë së OSBE-së beson se Kosova po shkon në rrugën e duhur, por paralajmëron se Rusia dhe Kina do të vazhdojnë të kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës dhe të parandalojnë anëtarësimin në OKB:

“Numri i shteteve anëtare të BE-së dhe NATO-s, të cilat kundërshtojnë pavarsinë e Kosovës ka mbetur i pandryshuar. Megjithatë, numri i shteteve që e kanë njohur Kosovën është rritur ngadalë, por në mënyrë të qëndrueshme dhe kjo është tani 109. Kjo është sigurisht shumë më mirë se disa subjekte të tjera (Qipro Veriore, Abkhazia, Osetia e Jugut).

“Nëse kjo do të arrijë dhe të kalojë “Rubikonin” do të ishte një pyetje e mirë. Megjithatë, situata e tanishme, kur Rusia përdor si një shembull luftës së vitit 1999 në Kosovë për të legjitimuar veprimet e saj në Krime, kjo nuk i ndihmon çështjes së Kosovës. Prandaj, Kina dhe Rusia do të vazhdojnë të kundërshtojnë shtetësinë kosovare që do të parandalonte anëtarësimin në OKB,” shton Dr Pal Dunay.

Kur Presheva Jonë prezantoi idenë për të shkëmbuar territoret në mes të Serbisë dhe Kosovës duke lejuar komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës në Serbi të bëhen pjesë e Kosovës, dhe Veriu i Kosovës të bëhet pjesë e Serbisë, Drejtori i Akademisë së OSBE-së beson se situata de facto nuk do të lejojë Prishtinën për të kërkuar shumë në kthim:

“Unë mendoj se Kosova nuk mund të kërkojë shumë për shkak të realitetit de facto në terren,” përfundon Dr Pal Dunay në intervistën e tij për agjencine ë lajmeve Presheva Jonë./ Blerim Mustafa

Photo credit: OSCE Academy

* This article was written by the author in his personal capacity. The opinions expressed in this article are the author’s own and do not represent the view of Leidar

Link to original article (Presheva Jone, also available below): http://www.preshevajone.com/dr-dunay-kosova-po-konsolidohet-si-shtet-por-ka-ende-sfida/

Dunay

Dunay 5

Dunay 6

PJ komente

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s